Любима книга за 2015 г. – за издания от 2015 г.


„Зелени разкази (ама наистина)“ – антология: Събира творби, отличени в първия едноименен Копнеж на Човешката библиотека или подбирани дълги години преди това, които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. И може би дори да се задействаме, за да я заздравим. Сред фантастите в нея са Теодор Стърджън, Сергей Другал, Александър Карапанчев, Дейвид Брин, Мария Белчева, Борея, Любомир П. Николов, Светла Дамяновска…


„Зъбатите демони“ – Петър Бобев: Роман, завършен през 1979, но издаден за пръв път през 2015 г. Със силна екологична насоченост. Авторът без колебание посочва истинските „демони“ – хората, чието откровено варварство по отношение на майката-природа бързо ще се обърне срещу тях. Неговите предупреждения, за съжаление, са близо до момента да се сбъднат. А тогава Великото равновесие може да се окаже необратимо нарушено… В книгата има и голямо сборно интервю с Петър Бобев.


„Кланица за чародеи“ – Стефан Кръстев: Книга за опасните фантазии и недопустимите истини. За възможно най-мрачния свят, в който човешката същност все пак открива любов и свобода. Принуден от обстоятелствата гангстерски бос ще избере най-странната за статуквото си резиденция, но там ще изживее онова, което ще го накара да почувства бащина любов. Един агент от ЦРУ, най-абсурдният агент, ще се сблъска със служби и сили, пред които ще прилича на квартален доброволец. Един ангел в човешко тяло ще бъде преследван от демон в човешко тяло…


„Лабиринт с разноцветни конци“ – Красимира Стоева: Хумористична фантастика или както авторката я определя – пародия на жанровете. Героите на латиноамериканска сапунка, криминале и фантастика започват парадоксално да разменят местата си.


„Отдел „И“ – Петър Тушков: Един от малкото български опити за „алтернативна“ фантастика. Действието се развива в края на 50-те години на ХХ век, Втората световна е завършила по друг начин, България е в нещо като съветска окупация, има нещо като зомбита, главният герой напомня на Марлоу (на Р. Чандлър) и Емил Боев (на Б. Райнов) – случват му се разни неща и той трябва от оскъдната информация да сглоби цялата история. В последната глава на романа гледната точка изведнъж се сменя радикално и главен герой става друг човек – дребен джебчия с прякор Паганини.


„Ромфея“ – Стефан Кръстев: Борил и Багрена ще трябва да изживеят всичко, което са изживели и изживяват българинът и българката, за да опазят любовта си и да ни има до днес. Призовани от тракийска магия, двамата попадат в божествена работилница – странен съвременен свят, съхранен от началото на човечеството, обитаван от митологични създания, праисторически зверове, очарователни младежи и възрастни хора и от… най-елитните представители на световния шпионаж, родни мутри, няколко убийци-психопати и шайка оскотели мародери.


My Other Face … and more – Lady Pol the Beloved (Полина Лъвчиева): Книгата е на английски език и е разпространявана по време на турнето на русенска блек метъл група в централна и западна Европа. Разказите са в типичния „приказен“ стил на авторката. Издание на Gaiana book&art.


Оттеглени: „В ярката им светлина“ – Йордан Желязков (по негово желание), „Нощно дежурство“ – Нели Цветкова (по нейно желание), „Пепел от мрак“ – Валентин Попов (по негово желание); „Хоризонтите на лудостта“ – Донко Найденов (по негово желание); „451 градуса по Бредбъри“ – антология (по желание на Явор Цанев)


Отхвърлени: „Боговете не са всемогъщи“ – Андрей Филипов (издадена през 2013 г.), „Сълзите на дракона“ – Кръстьо Мушкаров (завършена е през 2016 г.);