Любима фантастична творба за деца за 2015 г. – за произведения от всички изкуства (литература, кино, театър, музика…) за деца от 2015 г.


„Бъди ми приятел“ – Юлия Спиридонова: Книгата ни среща с приключенията на едно жабче, при това краставо. То е отритнато от своите, защото е различно от тях. В своето пътешествие извън блатото се среща с красивата самодива, чийто танц е вълшебен; с алчния талъсъм с магическото съкровище; с ламята, змея и добрия и благороден стопанин, както и със старата вещица с грозния нос, за да открие, че нито красотата, нито богатството, нито силата и властта, дори добротата не могат да заменят истинската нужда на всяко живо същество да обича и да получава обич.


Българ 2: Лабиринтът на времето – Неделчо Богданов и Робърт Блонд: По едноименния анимационен сериал и пълнометражен филм. Втората част не е свързана с предходната, но е по-зряла и предоставя на децата повече предизвикателства, развивайки логическото им мислене.


„Малките магьосници от 0-III. Произшествие второ: Принц Храбър и Небесното кралство“ – Диляна Крусева: Фентъзи трилогията за деца „Малките магьосници от О-III“ разказва за тримата малки магьосници Или-Или Енциклопедията, Мишо Меденката и Веселка Засмяна Намръщеното чудовище. В „Принц Храбър и Небесното кралство“ героите се отправят към Сапфирения град, столицата на Небесното кралство. Там разбират, че бащата на Храбър – кралят, е изчезнал, и тръгват по следите му. Историята е динамична и изпълнена с вълшебства.


„Плюм речното духче / Sploosh the Nix“ – автор и художник Росана Новаковска: Приказка-игра за водно духче, което тръгва на приключение по реката. Отличава се с рисуваните (с маслени бои) илюстрации, специално за книгата. Изданието е двуезично, на български и английски.


„Пук“ – режисьор Анри Кулев, сценарист Валери Петров: По едноименната приказка, част от книгата за деца „Пет приказки“ (1986) на Валери Петров. Малката Лили е на телефона, слушайки трепетно приказка. Внезапно приказката оживява и Лили се гмурва в океанските дълбини. Докато търси безценна перла с магическа сила, тя среща всякакви риби и раци. Филмът е създаден със смесена техника – игрален на сушата и рисуван под водата, с 15 песни по стиховете на Валери Петров.


„Унки и великаните: Трета книга за татковци“ – Иван Раденков: В третата книжка от поредицата „Книга за татковци“ се срещаме с нестандартния изобретател Просперо, една „очарователна“ мечка, два-три великана и една зеленуково-плодова мистерия, която ще поизпоти славния детектив Унки Марлюнки. Джони Марльони и неговите приятели ще преживеят една седмица в гората на зелено училище, която едва ли ще забравят някога. Авторът кара читателя да играе и изобретява, докато чете, а има и малък екшън комикс.


Оттеглени: „Призвание герой“ 4 – антология (припокрива се с „Любима книга-игра за 2015 г.“)


Отхвърлени: „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ (излязла през 2014 г.); „Мина и магията за предсказание“ (съдържанието е идентично с първото издание от 2007 г.), „Как Сърдел направи ремонт“ (представена през 2014 г.), The Autobiography of Mercutio Polinski – Генадия Кортова (липсва доказателствен линк, че преводът е излязъл през 2015 г.; оригиналът, „„Автобиографична книга на Меркуцио Полински“, е издаден през 2014 г.)