Любим дебют за 2015 г. – за дебютни творби (книги или картини), появили се през 2015 г.


„Камък от любов – Юлиян Ж. Попов: Героите на романа изживяват приключения между магическото и реалното, като за фон служат Персия и останалият свят през 13-и век. Магия, мистерия, нови приятелства и люти битки, красиви думи и копнеж за красота… Романът следва традицията на „1001 нощи“, от чиято фантазия е вдъхновен.


„Малката книга“ – Георги Мерджанов: Епично фентъзи пътешествие през София, в което има любов, смърт, драматични обрати, изпълзели от преизподнята създания и богини, продаващи маслини на пазара. Въображението на автора ще ви потопи със смях и тъга в черните сенки на градските потайности, ще ви люшка напред-назад в минало и настояще, между възможно и невъзможно.


„Мъртва магия“ – Кръстьо Мушкаров: Романът „живее“ на ръба между фантастиката и фентъзито. Защото дали с технологии, или с магии, и двата жанра ни пренасят в непознати, красиви и мистични светове, в които битката между Доброто и Злото е ограничена само от въображението на автора и неговите читатели. В книгата технологиите и магията се сблъскват в битка за правото на съществуване на човешкия род. Сваля се свободно.


„Нощта на скорпиона“ – Мария Гюзелева: Какво се случва, когато две деца развият телепатични способности? А когато двама възрастни разкрият отдавна пазена тайна? Действието се развива в една алтернативна (ала добре позната) България. С отличие в Конкурса за български фентъзи романи, проведен от „Сборище на трубадури“, „Човешката библиотека“ и издателство MBG Books през 2012 г. Сваля се с поискване.


„Трубадур“ – Стефан Д. Стефанов: Роман, стъпил на етно-митология и българска съвременност едновременно – отлично конструиран и пълен с неочаквани обрати. Добрите намерения водят в Ада – и точно по този път е тръгнал Трубадур: мъж без минало и без бъдеще. Една погрешна дума – незачитане на местното табу в затънтен български край – го захвърля в смъртоносно приключение. Ако си изпратил любимата си в Отвъдното, сам трябва да я върнеш. А не го ли сториш, ще загинеш до седем дни…


Оттеглени: „Убежище“ (в „Призвание герой 4“) – Радослав Апостолов (припокрива се с номинацията на „Призвание герой“ 4 в „Книга-игра“)


Отхвърлени: „Отдел „И“ – Петър Тушков (не е дебют), „Седемте живота на Мая“ – Красимира Стоева (не е дебют, нито е фантастична)