Любим преводач – за цялостен принос


Адриан Лазаровски: Превежда от английски и руски. Преводите му на Хауърд Лъвкрафт и на новите издания на Стивън Кинг са еталон за изпипване и отдаденост. Други автори от „ресора“ му са Владимир Набоков, Рей Бредбъри, Роалд Дал, Ричард Матисън, Робърт Блох, Лорд Дансени.


Виолета Чушкова: Най-известна с преводите си за библиотека „Галактика“, сред които са „Недокоснат от човешки ръце“ на Робърт Шекли, „Галактическа болница“ на Джеймс Уайт, „Тунел под света“ на Фредерик Пол, „Зелените хълмове на Земята“ на Робърт Хайнлайн, „Дюн І и II“ на Франк Хърбърт, „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли. Превежда и „Играта на Ендър“ от Орсън Скот Кард.


Любомир Николов – Нарви: Превел е над 100 книги от най-различни жанрове. Сред тях са „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин, за която получава Наградата на Съюза на преводачите в България, „Силмарилион“ и „Недовършени предания“ отново от Толкин, „Месията на Дюна“ на Франк Хърбърт, „Африкански мемоар“ от Ърнест Хемингуей, творби на Артър Кларк, Стивън Кинг, Ричард Морган, Робърт Шекли, Джон Гришам и други.


Николай Гьошев: Занимава се с преводите от френски език в сдружение „Книги-игри“: „Съновидение“, „Сред обръч от пясъци“ и „Герои“, който спечили тазгодишния конкурс „Златна никса“ за най-добро произведение в интерактивния жанр.


Светлана Комогорова – Комата: Вече над 20 години е първопроходец на фантастичното у нас в книга, филм и сериал. Носител на награда „Кръстан Дянков“ (макар и не за фантастика), фен и радетел на Монти Пайтън (които са си фантастични). От портфолиото ѝ е достатъчно да се споменат Пратчет, Геймън, Шекли, Зелазни, Саберхаген, Адамс, Райс, Стивънсън, Робинсън… и Луис Карол.


Юлиян Стойнов: Преводач на множество фантастични книги. Почетен член на Three Rivers SF Society. Сред авторите, които превежда от 1988 г., са Робърт Дохърти, Роджър Зелазни, Филип К. Дик, Майкъл Муркок, Грег Беър, Мартин Скот, Брандън Сандерсън, Айзък Азимов, Франк Хърбърт, Фредерик Пол, Лари Нивън, Дейвид Брин, Урсула Ле Гуин, Робърт Чарлз Уилсън и др.


Оттеглени: Владимир Зарков (по негово желание)