Любим художник – за цялостен принос


Димитър Стоянов – Димо: Автор е на повече от 700 корици на книги и огромен брой илюстрации. Дълги години рисува комикси за списание „Дъга“ (комикса „Е.Л.О.“). Един от основателите на ИК „Плеяда“ и художник (сам или в съавторство) на голяма част от книгите-игри, издадени от нея. Илюстрира много книги от поредицата „Нова българска фантастика“ на издателство „Аргус“.


Евгений Йорданов: Един от най-характерните художници от списание „Дъга“, както и впоследствие на книги-игри.


Ивайло Иванчев: Автор на комикси, художник-илюстратор и дизайнер на продукции в анимацията. Художник на много книги-игри, публикувани от издателствата „Плеяда“, „Мега“, „Астрала“ и „Хермес“. Сред творбите му се открояват „Изгубеният свят“ (1991), „Справедливите“, „Белият дявол“ (1994) и т.н. Едва на 12-годишна възраст вече има отпечатани комикс страници. Понастоящем работи за гейм студия на австралийска почва.


Калин Николов: Работи в различни области на пластичните изкуства – живопис, графика, карикатура, комикс, плакат и др. Илюстрира и оформя книги и списания, организира множество експозиции с клубни и професионални фантастични картини. Негови изложби са правени в София, Габрово, Хамбург, Атина, Будапеща… Пръв председател на Клуба на художниците фантасти, който всъщност е първата неформална художническа организация у нас. Успешно се изявява и като изкуствовед и журналист, свързан с фантастиката и фентъзито.


Кристина Ценова: Учи 3D анимация в Glasgow Caledonian University. Участвала е и е печелила множество конкурси. В Плевен са проведени две изложби с нейни творби.


Мая Бочева – Wicky: Млада художничка-мечтателка, вдъхновявана от приказки и фентъзи. Илюстрира както свои детски книги, така и на други автори.


Петър Станимиров: Един от най-изтъкнатите български илюстратори, със значителен принос за развитието на българския комикс. Утвърждава се с рисунките си за списанията „Дъга“ и „Чуден свят“ през 80-те години на ХХ век. Художник на първите корици на книги от Стивън Кинг и Дийн Кунц. Няколко години е арт директор и водещ художник на студиото за компютърни игри „Хемимонт Геймс“. Носител на „Гравитон“ за принос във фантастичното изобразително изкуство. Основен илюстратор и художник на корици за „Изток-Запад“, издава различни комикс-проекти и детски книги със съдействието на „Кибеа“.


Текла Алексиева: Позната преди всичко с над 120-те си корици за фантастичната библиотека „Галактика“ на издателство „Георги Бакалов“. Участвала е в инициативи на наши клубове по фантастика и прогностика и клуба на художниците-фантасти в България „Васил Иванов“ – изложби на фантастичното изкуство и др. Носител на наградата „Гравитон“.


Ясен Гюзелев: Илюстрира книги, сред които „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“, „Пинокио“ и много други. Обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 г. Печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор през 2011 г. През 1988-89 г. негови илюстрации се появяват в списание „ФЕП“.