Любимо издателство – за цялостен принос


Аргус: Учредено от Александър Карапанчев, Димитър Ленгечев и Светослав Николов през 1992 г. По-късно към тях се присъединяват Петър Колев и Емануел Икономов. Издава поредиците „Фантастика“ (преводна), „Нова българска фантастика“, „Незабравимо“, „100% крими“ и отделни книги. Десет пъти организира конкурса „Фантастика през 100 очи“ за най-добри български творби (романи и разкази). Отличено е с „Гравитон“ – една от най-престижните български награди в жанра.


ЕГИ: Специализирано за чуждестранна и българска фантастика. Негов основател и собственик е Емануел Икономов. Най-известно е със своята осемтомна поредица „Фантастична антология“ (съставители: Джак Дан и Гарднър Дозойс), която съдържа тематично подбрани англоезични разкази, и с петте си годишника за българско фантастично изкуство „Ваяния“. Публикувало е и отделни книги от наши автори.


Орфия: Основано през 1990 г. с президент Ивайло Рунев като първото частно издателство след промените, специализирано за фантастика. Издава поредицата „Фантастика Орфия“, поредицата „Фентъзи Гид“ и поредица „Меч и Магия“. Заедно с ИК „Камея“ публикуват първите книги от „Кристална библиотека“. Съвместно с издателство „Неохрон“ издават поредицата от алманаси „SF трилър“. През 2002 г. основава наградата „Златна руна“, присъждана ежегодно за особени заслуги в сферата на фантастиката и фентъзито.


Офир: Основано в Бургас през 1993 г. от Янчо Чолаков, Я. Желев и Георги Милев. Издава библиотека „Фантастика“. През 1997 г. получава награда „Гравитон“, „за издателска смелост“, а през 2001 г. – отличие от националния конкурс на Министерството на културата, за сборника „Моделириум“. Последните му издания са авторските сборници на Янчо Чолаков „Упражнения по безсмъртно писане“ (2009) и „Целият свят в ръцете“ (2014).


Сдружение „Книги-игри“: Ориентирани са предимно към детско-юношеската литература, като предоставят възможност на българския читател да се запознае с интерактивни произведения от Франция, Испания, Англия, Русия… Oсновават ежегодната награда „Златна никса“ за най-добра книга-игра, провеждат ежегоден конкурс за книги-игри, който дава поле за изява на българските автори на страниците на „Призвание герой“. Освен сборника и преводните книги-игри издават и други интерактивни заглавия.


Човешката библиотека: Екип от писатели, преводачи и фенове, чиято основна мисия е популяризирането на качествената литература (със силен акцент върху фантастични творби), в България и по света. Издава поредица „Човешката библиотека“, сред чиито заглавия са „Последният еднорог“ от Питър С. Бийгъл и „Слънце недосегаемо“ от Николай Теллалов, както и алманаха „ФантАstika“.


Artline Studios: От самото начало на съществуването си издава интригуващи книги и поредици, с които „големите“ не искат да се захващат; вероятно единствено в България специализира в стиймпънка (както и в „рискови“ книги за по-млада публика): Патрик Нес, Брандън Сандерсън, Дерек Ланди, Иън Макдоналд… Същевременно публикува манга и комикси, за които също е пионер на пазара, особено: „Наруто“, „Блексед“, „Планетата на маймуните“. Качеството на изданията като правило е безкомпромисно.


Deja Book: Издава на български език знакови за класическата фантастика и хоръра произведения като „Дракула“ на Брам Стокър, „Монахът“ на Матю Грегъри Луис и други, а също и много образци на съвременното течение фантастика, като „Кутия за птици“ на Дж. Малерман, „Граница“ на Маккамън и пр.


Оттеглени: Гаяна (по желание на Явор Цанев)