Любим популяризатор за 2015 г. – за принос през 2015 г.


Александър Попов – Random (и екипът на ShadowDance): Въплъщение на приказката на Гьоте: Never hurry, never stop. Основната причина за подема на ShadowDance в последните 2 години; идеен и практически двигател на повечето едромащабни инициативи на сайта, например ролята му в редакционните, редакторското му участие в големите статии през последната година, както и основната му роля в Клубa по обсъждане на фантастика в книжарница „Гринуич“ и Фантастичния кино-клуб в Културен център G8.


Атанас П. Славов: През 2015-а алманахът „ФантАstika“, в който Атанас представя прогресивни и топли родни фантасти, взе европейската награда Best Magazine на Еврокона в Петербург. А после беше поискан за преиздаване от голямо българско издателство -> стигнахме до още наши съмишленици.


Георги Недялков, Николай Чолаков и Златко Петков (създатели на „Фантастично читалище“): „Фантастично читалище“ е опит за събиране в един сайт на всички публикации на фантастика (родни и преводни) в българския периодичен печат. Хвърленият за тази цел труд е изключителен. Сайтът се посещава и съдържанието му се сваля от различни български общности по света. През 2015 г. бяха качени огромен брой текстове.


Екипът на „Сборище на трубадури“: През 2015 г. екипът на „Сборището“ увеличи в голяма степен дейността си. Организирането на конкурса за разказ на името на Агоп Мелконян спомага за развитието и популяризирането на българската фантастика. Петото поредно издание на конкурса отбеляза дори международно участие и приключи с връчване на наградите в лит. кафе-клуб „Перото“, където присъстваха множество български писатели фантасти.


Книжно момиче: През изминалата година тя ни представи осем свои рецензии. Може на някого това да се вижда малко, но по-голяма доза позитивизъм би ви довела до пристрастяване и ще ви накара почти всекидневно да презареждате блога ѝ за нова публикация или поне коментар от някой дребосърц.


Кристиана Тошева (и екипът на Фентъзи ЛАРП Център): Участвахте ли в конкурса „Забравеният запад“? А в миналогодишните НФН? Без тия юнакини и юначини нямаше да ги има. 😉


Николай Николов – Козия и „Истории от някога“: „Истории от някога“ е инициатива, която насърчава писатели на фентъзи, научна фантастика и хорър да четат свои разкази пред публика. Всеки месец се задава тема и се приемат кратки текстове. Избират се 10-тина от тях, които да се представят на живо, обикновено в софийския бар „Дак“. Ако авторите нямат възможност да прочетат своите творби, ги отменя техен представител или човек от екипа на „Истории от някога“.


Anna Hells: Списва блога „Фентъзийното място на Ана Хелс“. Дръзка вълшебница с ярка индивидуалност и дяволита усмивка. Една от дарбите ѝ е да представя изкусно книги – дори светът на фантастичното да не фигурира в картата ти с неизследвани територии, които би желал да посетиш, текстовете на Ана ще те подмамят да го проучиш. Друг неин талант е конструирането на криле :). Прочети някой от отзивите ѝ за творби от млади български автори и ще разбереш какво имаме предвид.


Оттеглени: Явор Цанев и екипът на изд. Gaiana book & art studio (по негово желание)