Разкажете ми повече за Еврокон!

Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам.

Пълното му название е Европейски конвент по фантастика (въпреки че думата „научна“ присъства по-горе, приемат се всички направления на супержанра).

Еврокон е ежегодната официална среща на феновете от цяла Европа и на нея обикновено присъстват и писатели, и други творци, с които посетителите могат да се запознават и да общуват. Подобна функция, но в световен мащаб изпълнява Worldcon (Световният конвент по фантастика).

Една от атракциите на Еврокон са ежегодните награди, които се присъждат в различни категории. Всяка държава може да представи свои номинации и да се бори за приза на Евроконското жури. При гласуването всяка представена от феновете държава има право на два гласа (или само един, ако присъства само един представител на държавата). Болшинството гласове във всяка категория определя победителя сред всички номинации. Изключение e категорията Encouragement Award, която по подразбиране се дава за дебютна изява и се присъжда на всички номинирани.

Основните цели на Еврокон са да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година: например през 2015 година беше в Санкт Петербург, през 2016-та – в Барселона и пр., а през 2004 година за пръв и единствен засега път се проведе в България (в Пловдив). За тази цел са създадени и наградите на Еврокон, броят на които с времето се увеличава. Правилата за наградите на Еврокон са специфични и се отразяват на съответстващите им категории от НФН, чиято първоначална цел беше именно да осигурява номинации за Евроконските награди.